Πόσα μωράκια υπέφεραν από κολικούς; 11 τρόποι για να ανακουφίσουμε το μωρό μας.

κολικοί μωρού!

Πολλά νεογέννητα μετά τη δέκατη μέρα της ζωής τους, εμφανίζουν έντονο πόνο στο έντερο – τους λεγόμενους κολικούς – και συνήθως λαμβάνουν χώρα την ίδια ώρα κάθε μέρα. Είναι παρήγορο να γνωρίζουμε πως τα βρέφη που υποφέρουν από κολικούς δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας και όταν περάσουν οι τρεις έως τέσσερις πρώτοι μήνες ζωής, οι κολικοί υποχωρούν σχεδόν πλήρως.

 Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο για τους γονείς να ακούν καθημερινά το ασταμάτητο κλάμα του μωρού τους. Πλήρης θεραπεία δεν υπάρχει, όμως υπάρχουν ορισμένες τεχνικές ανακούφισης που μπορείτε να δοκιμάσετε τουλάχιστον για να μετριάσετε τη δυσφορία που νιώθει το μωρό σας.

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας που κλαίει.

1. Κάνετε στο μωρό ένα ζεστό μπάνιο και μετά τυλίξτε το σε μια κουβερτούλα αρκετά σφιχτά. Μερικά μωρά φαίνεται ότι νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά όταν είναι τυλιγμένα, ίσως γιατί θυμούνται την κατάσταση που ζούσαν μέσα στη μήτρα.

2. Κάνετε απαλό μασάζ στην κοιλίτσα του μωρού, με τη φορά των δεικτών του ρολογιού και στην πλάτη του, με την αντίθετη φορά (ακολουθώντας δηλαδή την κατεύθυνση του παχέος εντέρου, του τμήματος που έχει ανάγκη από ανακούφιση).

3. Κρατήστε το μωρό στον ώμο σας, χτυπώντας το μαλακά στην πλάτη και βοηθήστε το να ρευτεί ή να αποβάλει τα αέρια απ’ το στομαχάκι του.

4. Ταΐζετε το μωρό σε ένα χαλαρό, ήσυχο και ήρεμο περιβάλλον, είτε θηλάζετε είτε δίνετε γάλα με μπιμπερό. Ο σωστός τρόπος σίτισης μετριάζει την κατάποση αέρα που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση των κολικών.

5. Ξαπλώνετε το μωρό ανάσκελα και κάνετε με τα πόδια του απαλές κυκλικές κινήσεις.

6. Πάρτε το μωρό αγκαλιά και περπατήστε  πάνω-κάτω χωρίς να το κουνάτε. Η κίνηση του σώματός σας είναι πιο χαλαρωτική για το μωρό.

7. Ενθαρρύνετέ το να πιπιλήσει, την πιπίλα του ή ένα μασητικό.

8. Βάλτε του απαλή μουσική ή τραγουδήστε του.

9. Βάλτε το σε όρθιο ή ξαπλωτό μάρσιπο για να νιώθει πιο κοντά σας. Είναι ανακουφιστικό να έρχεται σε επαφή η κοιλιά σας με την κοιλιά του παιδιού.

10. Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να εμφανίσουν κολικούς. Συνεχίστε να θηλάζετε. Το μητρικό γάλα προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού, έτσι έχει περισσότερες χαλαρωτικές ορμόνες για το βρέφος που υποφέρει. Επιβάλλεται όμως να είστε ήρεμη και ψύχραιμη ώστε να συνεχίσετε το θηλασμό.

11. Πηγαίνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Φυσικά πάντοτε χρησιμοποιώντας το ειδικό κάθισμα ασφαλείας.

Οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Αν έχετε όμως,ανησυχίες για την υγεία του μωρού σας μη διστάσετε να ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας, καθώς τα συμπτώματα του μωρού ενδέχεται να οφείλονται και σε κάτι διαφορετικό.

Διαβάστε εδώ περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για νέες μαμάδες!