Κολυμβητήρια και ασθματικά παιδιά. Επιβάλλεται να αθλούνται.

png;base6438d2304c25e0bb15

Πριν από μερικές δεκαετίες επικρατούσε η άποψη ότι το ασθματικό παιδί, προκειμένου να αποφύγει τυχόν επικίνδυνες κρίσεις, έπρεπε να περιορίζεται ή ακόμη και να αποκλείεται από τις αθλητικές δραστηριότητες.

Η άποψη αυτή έχει διαφοροποιηθεί τελευταία και θεωρείται ότι το ασθματικό παιδί, το οποίο υποβάλλεται σε κατάλληλη θεραπεία, όχι μόνο μπορεί, αλλά και επιβάλλεται να αθλείται. Μάλιστα δε, θεωρείται ότι η απασχόλησή του με την κολύμβηση μπορεί να γίνεται σε επίπεδο όχι μόνο ψυχαγωγίας αλλά μπορεί να φθάσει μέχρι και τον πρωταθλητισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αμερικανίδα αθλήτρια Amy Van Duken, η οποία κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα το 1996, ενώ έπασχε από βρογχικό άσθμα από την ηλικία των 18 μηνών.

Η κολύμβηση, συγκρινόμενη με τα άλλα αθλήματα, θεωρείται ως η πλέον ενδεδειγμένη για τα ασθματικά παιδιά, διότι ο υγρός και θερμός αέρας του κολυμβητηρίου τα προφυλάσσει από το βρογχόσπασμο που συνήθως επέρχεται μετά το τέλος άλλων αθλήσεων. Με την κολύμβηση, τα ασθματικά παιδιά βελτιώνουν:

  • την κατάσταση της υγείας τους, διότι αυξάνεται η καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα και τονώνονται ψυχολογικά,

  • δε φοβούνται και αποκτούν αυτοπεποίθηση,

  • ελαττώνουν το άγχος τους και αισθάνονται ότι ζουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.

Σε μελέτη που έγινε με θέμα “Ένα πρόγραμμα κολύμβησης σε παιδιά με άσθμα” που δημοσιεύθηκε στο Medical Journal Asthma το έτος 2000, είχε αποδειχθεί ότι η συμμετοχή 73 ασθματικών παιδιών σε ένα πρόγραμμα κολύμβησης, έδωσε τα εξής αποτελέσματα:

97% των παιδιών απόλαυσαν την κολύμβηση
77% αισθάνθηκαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
50% βελτίωσαν τη βαρύτητα του άσθματος
67% βελτίωσαν τη ρύθμιση του άσθματος
46% ελάττωσαν τον αριθμό επισκέψεων στον ιατρό
64% ελάττωσαν τον αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο
74% ελάττωσαν τον αριθμό των απουσιών στο σχολείο.

Τελικά, μπορεί να ειπωθεί ότι με την κολύμβηση βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθματικών παιδιών, καθώς και των γονιών τους.