Τι προδιαγραφές πρέπει να έχει ένα καλό κολυμβητήριο βρεφών;
Η κολύμβηση πλέον είναι κάτι που έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών γονέων διότι αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο εκγύμνασης, χωρίς καταπονήσεις. Είναι μια υπέροχη ενασχόληση που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας και μία από τις ελάχιστες δραστηριότητες που μπορείτε να ακολουθήσετε από 40 ημερών έως 140 ετών!!!
Όλοι θέλουμε να μάθουν τα παιδιά μας να κολυμπάνε, τόσο για ισχυροποίηση του οργανισμού, όσο και για μεγαλύτερη ασφάλεια στη θάλασσα, όμως τι πρέπει να προσέξουμε; Τι να αναζητήσετε από τον προπονητή ή από το προσωπικό που θα πλαισιώνει το παιδί σας αλλά και εσάς;
Ιδού τα 5 βασικά πράγματα που θα πρέπει ένας γονιός να αναζητήσει σε έναν χώρο εκμάθησης κολύμβησης.
Σωματική και ψυχολογική ασφάλεια
Το νερό όσο εξοικειωμένος κι αν είναι κάποιος, χρειάζεται προσοχή, γι’ αυτό η νούμερο ένα έννοια σου, θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση των προπονητών. Έχουν πρόσφατες γνώσεις ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών; Αχρείαστες να’ ναι οι γνώσεις, οι εκπαιδευτές είναι πάντα δίπλα στο παιδί, οπότε είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των παιδιών μέσα στο νερό.
Δεύτερον, αλλά διόλου μικρότερης σημασίας, είναι η εκπαίδευση των προπονητών και των ανθρώπων στη γραμματεία, όσον αφορά στις παιδαγωγικές μεθόδους. Χρειάζεται πάνω απ όλα αγάπη για τα παιδιά και μεταδοτικότητα. Επειδή εγώ ήμουν κάποτε μαθητής, δε σημαίνει ότι μπορώ να διδάξω, ούτε βέβαια επειδή ήμουν αθλητής, μπορώ να προπονήσω σωστά. Απαραίτητη, λοιπόν, είναι κι η εκπαίδευση στη γυμναστική Ακαδημία ή σε Παιδαγωγικά τμήματα και φυσικά σε μια σειρά σεμιναρίων γύρω από τις νέες μεθόδους προσέγγισης και εκμάθησης βρεφών και νηπίων. Το να μετράς πλακάκια καθώς κολυμπάς, είναι βαρετό για εμάς τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά… Με τις διαταγές ελάχιστοι αγάπησαν το οτιδήποτε… Μέσα από το παιχνίδι και το γέλιο, όμως, οι γνώσεις κατακτώνται για πάντα!
Υγιεινή του χώρου
Όταν πηγαίνεις να δεις έναν χώρο πισίνας πρέπει να ελέγξεις τις εγκαταστάσεις. Δηλαδή, πόσο άνετοι είναι οι χώροι που θα αλλάξεις το παιδί σου, ποιοι αποθηκευτικοί χώροι υπάρχουν, πόσο καθαρός είναι ο χώρος που θα σας φιλοξενήσει για το μάθημα σας, αν υπάρχει χώρος αναμονής για θηλασμό ή αν υπάρχει κάποιος χώρος αναμονής για το αδερφάκι ή να πιεις έναν καφέ σαν άνθρωπος βρ’ αδερφέ!!! Υπάρχουν πιστολάκια και σε τι συνθήκες συντηρούνται; Επίσης ,θα πρέπει να δούμε τα πατώματα κατά πόσον είναι καθαρά και κυρίως αντιολισθητικά, διότι το παιδί σας σίγουρα από την χαρά του θα αρχίσει να τρέχει σαν τρελό κι ότι παντοφλάκια κι αν έχετε πάρει, αν το πάτωμα, γλιστράει, η πιρουέτα είναι εγγυημένη! Όπου υπάρχουν σκαλοπάτια θα πρέπει να υπάρχουν λαβές και από τις δύο πλευρές του τοίχου για να μπορείς να πιαστείς σε περίπτωση που πας να γλιστρήσεις ή αν απλά θες μια στήριξη γιατί κρατάς το παιδί σου στην αγκαλιά.
Πολύ σημαντικός είναι κι ο αέρας που αναπνέουμε στο χώρο της πισίνας. Είναι αποπνικτικά, έχει κρύο και πολλή υγρασία, ή ζέστη και αναθυμιάσεις; Ένας σωστός χώρος πισίνας, θα έχει ζέστη αλλά όχι υπερβολική υγρασία (παρατηρήστε τα τζάμια, αν κάνουν υδρατμούς) και φυσικά χωρίς έντονη μυρωδιά χλωρίου. Αν ο εξαερισμός δεν είναι ικανοποιητικός, υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθούν και σ αυτό το χώρο μικρόβια, οπότε το νου σας στον εξαερισμό του χώρου!
Καθαρισμός νερού
Οι ηλικίες που απευθύνεται η βρεφική κολύμβηση αλλά και η εκμάθηση, είναι μικρές, γι’ αυτόν, λοιπόν, το λόγο συνιστάται να αποφύγετε μια πισίνα η οποία απολυμαίνεται μόνο με χλώριο. Πλέον υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι καθαρισμού, όπως το όζον, το βρώμιο, το UV, το άλας κλπ, όπου δεν είναι τόσο καυστικοί για το δέρμα, ούτε επιβαρύνουν τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Φυσικά ένα ποσοστό χλωρίου, αντίστοιχο του πόσιμου νερού, είναι απαραίτητο για το 100 % της απολύμανσης ή κάποιες συνδυαστικές μέθοδοι για καλύτερη κάλυψη. Επίσης, θα πρέπει η ανακυκλοφορία του νερού της πισίνας να είναι συχνή, να γίνονται συχνές δειγματοληψίες, τα αποτελέσματα των οποίων να βρίσκονται σε κοινή θέα και φυσικά, όσοι χρησιμοποιούν την πισίνα, να φέρουν τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις, αλλά και να κάνουν υποχρεωτικά ντους πριν εισέλθουν στην πισίνα!
Θερμοκρασία νερού
Ανάλογα με την ηλικία στην οποία απευθυνόμαστε, προσαρμόζεται αντίστοιχα και η ιδανική θερμοκρασία πισίνας.
Για βρέφη έως 40 ημερών η ιδανική θερμοκρασία είναι 36-37 Βαθμούς Κελσίου.
Από 40 ημερών ως 5 ετών, η κατάλληλη θερμοκρασία είναι περίπου στους 32-33 Βαθμούς, λαμβάνοντας όμως πάντα υπόψη, ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό κι ότι αν κάποιο παιδί φαίνεται να κρυώνει σ αυτή τη θερμοκρασία, μπορεί να μειώσει την παραμονή του στο νερό.
Μετά τα 5 μέχρι και την ηλικία των 105, ιδανικά κολυμπάμε στους 27 περίπου βαθμούς, όπου δεν είναι ούτε αρκετά κρύο να παγώνεις, ούτε αρκετά ζεστό για να είσαι νωθρός…
Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε περίπου ένα τέταρτο για να προσαρμόσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας σε νέες συνθήκες, οπότε η σωστή θερμοκρασία είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό για να απολαμβάνουμε το παιχνίδι στο νερό και να μη μας φαίνεται σαν αγγαρεία!
Αν βέβαια εσείς έχετε να προσθέσετε και κάτι που δεν σκεφτήκαμε, όπως για παράδειγμα να υπάρχουν και άνθρωποι που στεγνώνουν, ταΐζουν και ντύνουν τα παιδιά σας, παρακαλώ προσθέστε το παρακάτω 🙂 !
Χατζηγιακουμής Νικόλας
Υπεύθυνος προγράμματος
Βρεφική κολύμβηση ιΧθείς
Καλαμαριά Μιαούλη 18.
Κλινική Άγιος Λουκάς –
Ξενοδοχείο Εγνατία Palace –
6955 066 413 – 6989 66 57 57
info@babyswimthessaloniki.gr