Εκπαίδευση, Κοινωνικός αντίκτυπος, Θετική αλλαγή, Συνεχόμενη εξέλιξη, Κοινωνική Οικονομία, Κοινωνική Προσφορά, Beyond Crisis Project.

Λίγες ημέρες μετά την παράδοση της βοήθειας που χρειάστηκαν οι συνάνθρωποι μας στο Βόλο, Ομάδα Αλληλοβοήθειας Βόλου, ήρθε άλλη μια mind blowing (που λέμε και στο χωριό μας) εμπειρία για εμάς – στην Ιταλία – αυτή τη φορά και συγκεκριμένα στο Ρέτζιο Εμίλια!

 

Οι άνθρωποι στην πόλη αυτή, μετέτρεψαν μια περιοχή με εργοστάσια όπλων και εγκαταλελειμμένα κτίρια αστέγων, σε έναν φάρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και παραδειγματισμού, απλά και μόνο επειδή ήθελαν… Ήθελαν να πάνε παρακάτω, πιο ψηλά, να αποτελούν μέρος της λύσης κι όχι της γκρίνιας, να βιώσουν επί του πρακταίου, τι σημαίνει να δρω μέσω της ενότητας, της αλληλοβοήθειας, της συνεχόμενης εξέλιξης και του σεβασμού προς τον εαυτό και το συνάνθρωπο. Πήγαν οι ίδιοι, όλοι μαζί και τα στραβά τα έκαναν ίσια.

 

Ήρθαμε, λοιπόν, να παρακολουθήσουμε ένα συνέδριο κοινωνικής Οικονομίας, που ο ΣΕΓΕ στη χώρα μας, μας προσέφερε, προκειμένου να λάβουμε και να μοιραστούμε ιδέες, με σκοπό τις κοινοπραξίες κι άρα τη βελτίωση όλων των φορέων και κατ’ επέκταση της κοινωνικής πραγματικότητας.

 

Τα λόγια είναι φτωχά μπροστά σε αυτό που αντικρύσαμε… σ’ αυτό το αποτέλεσμα Parko Innovazione, σ’ αυτό το όραμα Tecnopolo (προσωπικά ήταν σα να ζω μέσα στο όνειρό μου) που πήρε σάρκα και οστά μέσα σε λίγα χρόνια, από διάφορους φορείς όπως ο Fondazione E35 και ο Chiostri Di San Pietro

 

Οργανώσεις, Δήμοι, άνθρωποι κι ιδέες, λοιπόν, μας έδειξαν για ακόμη μια φορά, πως όταν εστιάζεις στην εξέλιξη, αυτή είναι αναπόφευκτη. Διαμέσου όλων αυτών των φορέων, βρίσκουν εργασία, ψυχολογική υποστήριξη και κοινωνική ενσωμάτωση όλες οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες: Νυν και πρώην τρόφιμοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων, κακοποιημένες γυναίκες, ΑΜΕΑ, ασθενείς με καρκίνο, ηλικιωμένοι, παιδιά, όλοι. Εν ολίγοις, όλη η πόλη εργάζεται για την κοινωνική προσφορά και την κοινωνική οικονομία. Άρα που καταλήγουμε; Όταν φέρεσαι με αγάπη και νοιάξιμο, αυτά και θα απολαύσεις. Κι η βάση όλων; ένας εκπαιδευτικός οργανισμός, μια εκπαιδευτική προσέγγιση έτη φωτός μπροστά, αφού η εκπαίδευση πάντα ήταν είναι και θα είναι η ρίζα για να συμβαίνουν ομορφιές… πρώτα ατομικά και μετά συλλογικά. 

 

Η μερική λήξη της αποστολής, ήρθε τον Νοέμβριο, με την υποδοχή της ιταλικής και της ισπανικής ομάδας στη χώρα μας, στο συνέδριο της γυναικείας επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε ο ΣΕΓΕ. Ειδικά για εσάς, το ευχαριστώ είναι λίγο… και τα συγχαρητήριά μας για το έργο σας, μοιάζουν φτωχά. Χωρίς εσάς και τη στήριξή σας σε τόσες γυναίκες- ανθρώπους – δε θα μπορούσα κι εγώ να δω, αλλά και να συμβάλλω σε αυτό το υπέροχο εγχείρημα… Μα το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι ότι το όνειρο μου, κάπου, κάποιος το’ χει κάνει, ήδη υπάρχει και μεγαλώνει υπέροχα… Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την ευκαιρία γνώσης και εξέλιξης..

.

Αγαπημένη μου Oh Gaia και συγκεκριμένα Λιάνα Κάντζα, σ’ ευχαριστώ κι εσένα μέσα από την καρδιά μου για την αφορμή, την αιτία και το αποτέλεσμα, όχι μόνο τώρα στα ωραία και στα ταξίδια, αλλά κυρίως για τα δύσκολα, στο Βόλο… ξέρεις εσύ… Σε ευχαριστώ για το παράδειγμά σου κι όλο αυτό το μοίρασμα… Μια ψυχή τη φορά, λίγο λίγο, μέρα μέρα, ώρα ώρα, αλλάζουμε προς το καλύτερο μέσα μας, αλλάζει και το έξω μας προς τα εκεί.

 

Σειρά έχει η Μούρθια στην Ισπανία, για τη λήξη της αποστολής τον Ιανουάριο, να χαρούμε κι εκεί όλα τα όμορφα που κάνουν και οι φίλοι μας οι Ισπανοί. 

 

Εις το επανιδείν λοιπόν, πάντα τέτοια σε όλους μας ευχόμαστε! Άντε και στα δικά μας, στη χώρα μας! 

Μπράβο σας και πάλι μπράβο σας!

 

Χρυσοχοΐδου Χριστίνα

Ιδιοκτήτρια Ομάδας κολύμβησης Ιχθύς.