ΙΧΘΥΣ BABY SWIMMING

στη Θεσσαλονίκη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Η Βρεφική Κολύμβηση είναι ένα πρόγραμμα εκμάθησης και ανάπτυξης ικανοτήτων στο νερό, με τη μορφή παιχνιδιού. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς και βρέφη ηλικίας από 40 ημερών έως 3 ετών.

Τα οφέλη της Βρεφικής Κολύμβησης είναι μοναδικά!

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι με τη Βρεφική Κολύμβηση ενισχύεται η σωματική διάπλαση των παιδιών, η αναπνευστική τους ικανότητα και η καρδιακή λειτουργία. Παράλληλα, βελτιώνεται η στάση και η θέση του σώματός τους. Ξεπερνούν τους φόβους τους, αποκτούν θάρρος κι αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο αυτόνομα αλλά και πιο κοινωνικά. Είναι επίσης μια ευκαιρία για τους γονείς να περάσουν εποικοδομητικό χρόνο με τα παιδιά τους ενώ ως γνωστόν, τα παιδιά που γυμνάζονται, αρρωσταίνουν λιγότερο!!!

Στο Κολυμβητήριο Ιχθύς Καλαμαριά Μιαούλη 18. Σε μια πισίνα ηλιόλουστη και μεγάλη, στους 32 βαθμούς Κελσίου, με βασικό καθαρισμό το όζον, το χλώριο σε ποσοστό του πόσιμου νερού και τις ακτίνες UV σε εννιαμελή γκρουπ!

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά, να γίνετε μέλος της ομάδας μας!

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ!

 1. Πολλά παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα βρεφικής κολύμβησης είναι σε θέση να κολυμπούν πριν καν περπατήσουν. Καθώς οι κολυμβητικές ικανότητες βελτιώνονται, θα παρατηρήσετε ταυτόχρονα βελτίωση του συγχρονισμού, αύξηση της δύναμης και της αντοχής τους, όπως και τόνωση του αναπνευστικού τους συστήματος.
 2. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει το παιδί τη βρεφική κολύμβηση, τόσο γρηγορότερα θα αναπτύξει άμυνες και ικανότητες για την απόλυτη ασφάλειά του μέσα στο νερό.
 3. Οι απαλές και ήρεμες ασκήσεις στο νερό θα χαρίσουν στο παιδί συνεχόμενο και πιο ήρεμο ύπνο. Πράγματι, οι γονείς μας εξομολογούνται ότι τα μωράκια τους κοιμούνται πολύ καλύτερα αλλά και περισσότερο μετά από ένα ολοκληρωμένο μάθημα βρεφικής κολύμβησης.
 4. Η κολύμβηση προσφέρει μεγάλη χαρά στις ζωές των νηπίων και των βρεφών. Επίσης, τα παιδιά αποκτούν πιο υγιείς και δυναμικές προσωπικότητες.
 5. Τα μαθήματα από μικρή ηλικία βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης αλλά και της ανεξαρτησίας του μελλοντικού ενήλικα. Καθώς οι δυνατότητες ενός παιδιού να κινείται ελεύθερα στο νερό αυξάνονται, αυξάνεται και η αίσθηση ευημερίας στο παιδί.
 6. Οι γονείς και τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να περάσουν μαζί μια πολύ παραγωγική αλλά και ευχάριστη ώρα. Ειδικά σε αυτήν την ηλικία που ελάχιστες δραστηριότητες ενδείκνυνται για το βρέφος. Έτσι αναπτύσσονται ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ γονέα και παιδιού. Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, αυξάνεται η συνοχή τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία γενικότερα.
 7. Συχνά αυτή η δραστηριότητα αποτελεί την πρώτη τους εμπειρία με συνομήλικους. Έτσι μαθαίνουν να συναναστρέφονται και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ ανυπομονούν για την επόμενη συνάντηση. Οι κοινωνικές δεξιότητες αυξάνονται κατά μεγάλο ποσοστό, συγκριτικά με τα παιδιά που δεν συμμετέχουν σε παρόμοιες δραστηριότητες. Τα παιδιά της βρεφικής κολύμβησης είναι πιο κοινωνικά!
 8. Οι γονείς έχουν και οι ίδιοι την ευκαιρία να συναναστραφούν με άλλους γονείς. Κατ’ επέκταση, να γνωρίσουν ανθρώπους με παρόμοιες αντιλήψεις και κοινά ενδιαφέροντα. Έτσι κοινωνικοποιούνται περισσότερο όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι γονείς.
 9. Τα μαθήματα κολύμβησης από μικρή ηλικία θέτουν γερά θεμέλια για μια ζωή κατά την οποία ο ενήλικας θα μπορεί να συμμετέχει αλλά και να χαίρεται μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων αθλημάτων, μέσα και έξω από το νερό.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΕΦΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Για το πρόγραμμα μας χρειάζεται ο παρακάτω εξοπλισμός για τη βρεφική κολύμβηση:

Δικαιολογητικά:

 1. Ιατρική βεβαίωση παιδιάτρου για το παιδί και 1 φωτογραφία ταυτότητας (η φωτογραφία είναι προαιρετική).
 2. Ιατρική βεβαίωση παθολόγου, δερματολόγου, γυναικολόγου για τη μητέρα.
 3. Ιατρική βεβαίωση παθολόγου, δερματολόγου για τον πατέρα.

(Για τις ιατρικές βεβαιώσεις σας προτείνουμε να απευθυνθείτε στην κλινική του Αγίου Λουκά όπου υπάρχουν ειδικές τιμές για τα μέλη μας.) Ρωτήστε μας!

Εξοπλισμός για την βρεφική κολύμβηση:

 1. Ενισχυμένο μαγιό με διπλή επένδυση.
 2. Ειδικές αδιάβροχες πάνες.
 3. Κολυμβητικό σκουφάκι και γυαλάκια (μόνο για τα παιδιά άνω των 3 ετών).
 4. Αντιολισθητικές σαγιονάρες και μπουρνούζι ή πετσέτα για τους συνοδούς και τα παιδιά.
 5. Καλλυντικά παιδιού και γονέα.
 6. Μάλλινο σκουφάκι για την έξοδο από το χώρο.
 7. Κολυμβητικό σκουφάκι για τους ενήλικες συνοδούς που θα μπαίνουν στην πισίνα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΕΦΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η κολύμβηση για βρέφη και νήπια, είναι ένα πρόγραμμα εκμάθησης και ανάπτυξης ικανοτήτων στο νερό, με τη μορφή παιχνιδιού. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε βρέφη και παιδιά ηλικίας από 40 ημερών έως 3 ετών και στους γονείς τους.

Ναι. Η κολύμβηση είναι η πρώτη μόρφη άσκησης που συνιστούν όλοι οι παιδίατροι στον κόσμο, όχι μόνο σε υγιή παιδιά αλλά και σε παιδιά με ιατρικά προβλήματα, όπως κινητικές δυσκολίες, άσθμα κ.λπ. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του baby swimming είναι η ενδυνάμωση ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μόνη περίπτωση στην οποία ίσως ο γιατρός να μην προτείνει την κολύμβηση είναι σε βρέφη που παρουσιάζουν δερματικές παθήσεις, όπως π.χ. αλλεργία στο χλώριο.

Ναι. Όλες οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για το baby swimming, καθώς τα μαθήματα γίνονται σε κλειστές πισίνες. Τόσο η πισίνα (θερμαινόμενη στους 32 βαθμούς Κελσίου ), όσο και το γύρω περιβάλλον (σκάει ο τζίτζικας στους χώρους μας!) είναι στις ιδανικές θερμοκρασίες για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Φανταστείτε ότι στη Ρωσία – κι οχι μόνο- τα παιδιά συμμετέχουν σε προγράμματα βρεφικής κολύμβησης με εξωτερική θερμοκρασία μέχρι και -30 βαθμούς Κελσίου! Γι ´ αυτό λοιπόν , τολήστε το κι εσείς! Και να θυμάστε! Δεν αρρωσταίνουμε απ´το κρύο, αλλά απ´τους ιούς.

Όχι. Τα παιδιά που ξεκινούν μαθήματα βρεφικής κολύμβησης από 40 ημερών συνήθως πρώτα μαθαίνουν να κολυμπούν και μετά να περπατούν. Επίσης, τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα βρεφικής κολύμβησης, κατά γενική ομολογία, περπατούν πιο σύντομα από τα παιδιά που δεν ξέρουν κολύμβηση, λόγω κυρίως της μυικής και κινητικής τους ενδυνάμωσης.

Ναι. Το μάθημα γίνεται υπό την επίβλεψη έμπειρων εκπαιδευτών, μέσα σε κλειστές πισίνες με ζεστό νερό και χαμηλή στάθμη. Το παιδί επίσης συνοδεύεται από τον γονέα, ενώ ο δάσκαλος που καθοδηγεί είναι πάντα μέσα στο νερό. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Επιπλέον, το μάθημα περιλαμβάνει και κάποιες ναυαγοσωστικές ασκήσεις τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει το βρέφος (από 40 ημερών), τόσο το καλύτερο για την εξοικείωσή του με το νερό. Αυτό ισχύει όχι μόνο επειδή τα βρέφη διατηρούν τις αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις και έξω από τη μήτρα για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά επιπλέον επειδή η καθοδήγηση από τον εκπαιδευτή είναι ευκολότερη σε ένα παιδί 6 μηνών από ό,τι σε ένα παιδί δύο ετών. Γενικά η καταλληλότερη ηλικία είναι πριν τους 4- 5 μήνες που ακόμη το βρέφος «θυμάται» τις κολυμβητικές κινήσεις που έκανε στη μήτρα.  Αλλά και αργότερα, φυσικά, το παιδί μπορεί να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα του baby swimming, έως την ηλικία των 4 ετών.

Το πρόγραμμα «Κολύμβησης βρεφών και νηπίων» δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον εκπαίδευσης με πολύ κέφι και χωρίς πίεση. Το παιδί είναι ο γνώμονας, ο γονέας το μέσον και ο δάσκαλος ο οδηγός. Και οι τρεις συνθέτουν μια ενιαία αρμονική μονάδα η οποία διαπαιδαγωγεί το νήπιο, θωρακίζει την υγεία του και ενισχύει τη σχέση γονέα και παιδιού.

Τα προγράμματα βρεφικής κολύμβησης ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960 στις Ηνωμένες Πολιτείες και επεκτάθηκαν στην Αυστραλία όπου και αναπτύχθηκαν περαιτέρω. Στην Ευρώπη, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη Γερμανία και στη Φινλανδία.

Στην Ελλάδα, ο πρώτος και πιο εξειδικευμένος σύλλογος ιδρύθηκε το 2000 με το όνομα «Υδρία» στην Αθήνα. Ο Νικόλας Χατζηγιακουμής (ιδρυτής της ομάδας κολύμβησης Ιχθύς) υπήρξε ο βασικός προπονητής του συλλόγου Υδρία. Αργότερα, υπήρξε υπεύθυνος ολόκληρου του προγράμματος σε 3 κολυμβητήρια της Αθήνας, από την αρχή της ίδρυσης του συλλόγου, δηλαδή εδώ και 15 χρόνια.

Αρχικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε μια εγγυημένη και συγκεκριμένη φόρμουλα απόδοσης. Το κάθε παιδί έχει διαφορετική δεκτικότητα, θέληση και κλίση. Επομένως, είναι δύσκολο να διεξάγουμε ένα μεμονωμένο και συνολικό συμπέρασμα σχετικά με το τι ακριβώς μαθαίνουν τα παιδιά με τη βρεφική κολύμβηση σε κάθε περίοδο. Παρόλα αυτά παραθέτουμε παρακάτω ένα πίνακα με τα ενδεικτικά αποτελέσματα της κάθε ηλικίας που αποτελεί μια κατά προσέγγιση παρουσίαση των δεξιοτήτων που αποκτούν:

Που έχουν τις κατάλληλες συνθήκες και εκπαίδευση, μπορούν να μάθουν να κρατούν την αναπνοή τους μέσα στο νερό μετά από το συγκεκριμένο σύνθημα. Όσα βρέφη συνεχίζουν την εξάσκηση, μέχρι το πρώτο έτος της ηλικίας τους θα μπορούν να κολυμπούν για 5 δευτερόλεπτα μεταξύ δύο ενηλίκων, να κολυμπούν και να αρπάζονται από την άκρη της πισίνας. Παράλληλα, θα μπορούν και να πραγματοποιούν μια μικρή βουτιά στο νερό από καθιστή θέση στην άκρη της πισίνας. Επίσης, θα αρχίσουν να συμμετέχουν σε τραγουδάκια και παιχνίδια και να εκφράζουν τη χαρά τους με χαμόγελα.

Για τις οικογένειες που αδυνατούν να παρακολουθούν όλα τα μαθήματα ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα οφέλη του baby swimming, συνιστάται να βοηθούν τα παιδιά τους να εξοικειωθούν με το νερό όσο πιο πολύ μπορούν από μικρή ηλικία. Αυτό θέτει τα θεμέλια για καλή απόδοση στα μελλοντικά μαθήματα. Το παιδί οδηγείται στην εκμάθηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, με ρυθμούς που υπαγορεύονται από τις ικανότητες της ηλικίας και τη δεκτικότητά του. Ενδεικτικά, ένα βρέφος 6-12 μηνών μπορεί να μάθει να κρατά την αναπνοή του με το κεφάλι μέσα στο νερό, καθώς και να επιπλέει σε ύπτια θέση. Επίσης οι συνοδοί των παιδιών αποκομίζουν πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά στην ασφάλεια αλλά και στην εκπαίδευση στο νερό.

Που έχουν αποκτήσει τις παραπάνω ικανότητες με την απαραίτητη εκπαίδευση και τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν τώρα να αρχίσουν να μαθαίνουν να κάνουν βουτιά από την άκρη της πισίνας και να επιστρέφουν στην άκρη της πισίνας. Τα νήπια που συνεχίζουν την εξάσκηση, μέχρι την ηλικία των 25 μηνών ενισχύουν σημαντικά την αντοχή, αλλά και την τεχνική τους.

Θα μπορούν τώρα να μάθουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να πάρουν αναπνοή. Βέβαια, η εκμάθηση αυτής της ικανότητας σε τόσο μικρή ηλικία μπορεί να χαρακτηριστεί και υπερβολική. Συνήθως περιμένουμε από τους μικρούς μας κολυμβητές, να ξεκινήσουν μόνοι τους αυτήν την προσπάθεια όταν θα έχουν αναπτύξει αρκετά την ικανότητα να δίνουν ώθηση στο νερό για να ανέβουν στην επιφάνεια.

Θα αρχίσουν τώρα να κολυμπούν ύπτιο. Καθώς πλησιάζουν τα τέταρτα γενέθλια, όλο και περισσότερα παιδιά θα κολυμπούν ύπτιο. Τα πιο έμπειρα νήπια θα έχουν την ικανότητα να εναλλάσσουν μεταξύ ύπτιας και πρόσθιας θέσης.

Shopping Basket