Το παιδί μου δεν κοιμάται! Τι να κάνω;

Το παιδί μου δεν κοιμάται! Τι να κάνω;

Το παιδί μου δεν κοιμάται! Τι να κάνω;

22:00 κι ακόμη τούρμπο… εσύ με το ένα μάτι κλειστό και το πιτσιρίκι στην τρέλα του!

Θα κοιμηθεί ποτέ; σκέφτεσαι…

Ε, ναι λοιπόν! Θα κοιμηθεί! και μάλιστα πιο εύκολα, αν γνωρίζεις τα παρακάτω:

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το βρέφος είναι απόλυτα φυσιολογικό να ξυπνάει στη διάρκεια της νύχτας. Ένα παιδί που θηλάζει, μπορεί να ξυπνάει συνέχεια κι αυτό γιατί είναι αναγκαίο για την ανάπτυξή του! Ο ύπνος για τα βρέφη χωρίζεται σε δύο κύκλους: Τον ύπνο REM (ανήσυχος ύπνος) ο οποίος χτίζει το μυαλό του παιδιού και τον ύπνο NonREM ( βαθύς) που χτίζει το σώμα του. Η φύση έχει προβλέψει κι έχει επενδύσει κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, σε μεγάλη διάρκεια ανήσυχου ύπνου, ώστε να καλυφτούν οι τεράστιες ανάγκες του σε ψυχοκινητική ωρίμανση. Αργότερα, όταν η παιδική ηλικία οδηγεί σε μεγαλύτερη κινητικότητα και σωματική καταπόνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνεται σταδιακά ο βαθύς ύπνος, ώστε ο οργανισμός να ξεκουράζεται περισσότερο και να επιταχύνεται η σωματική ανάπτυξη.

Άρα λοιπόν; Που το πρόβλημα; Καλύτερα να ξυπνάει!

Εμ, έλα όμως που έρχεται η κούραση και σε διαλύει… Να μερικές συμβουλές για να μη χάσεις εσύ εντελώς το μυαλό σου για να φτιάξει αυτό το δικό του…!!!

1

Δοκίμασε το co-sleeping ή το co-bedding

Co-sleeping είναι ο ύπνος του μωρού στο κρεβάτι των γονιών. O ύπνος μαζί με την μαμά βοηθάει στην συνέχιση του αποκλειστικού θηλασμού και συμβάλλει ώστε τα μωρά να διατηρούν επαρκή θερμορρύθμιση, επιτυγχάνοντας ομαλή θερμοκρασία σώματος σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ακόμη, οι μαμάδες που το επιλέγουν, έχουν οι ίδιες έναν πιο υγιή ύπνο καθώς ξυπνούν λιγότερο. Τέλος, ο ύπνος στο κρεβάτι της μαμάς δεν είναι περισσότερο επικίνδυνος από άλλες επιλογές, αρκεί οι γονείς να τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις ασφαλείας.

2

Δημιούργησε το ιδανικό περιβάλλον

Ένα ήσυχο και σκοτεινό περιβάλλον καθώς και μια ρουτίνα στο βραδινό ύπνο ( πχ ένα ντουζάκι πριν) βοηθάει τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα. Μια ιδανική θερμοκρασία είναι στους 18 έως 21 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία δωματίου και 36-37 για θερμοκρασία νερού. Για τη δημιουργία ενός χαλαρού περιβάλλοντος, απαραίτητη είναι και η δική σου χαλάρωση… Αν σκέφτεσαι “άντε κοιμήσου κοιμήσου, θέλω να δω τηλεόραση – να σιδερώσω – να σου κάνω αδερφάκι κλπ”, τότε σίγουρα δε θα κοιμηθεί στον αιώνα τον άπαντα…. Αν όμως χαλαρώσεις κι απολαύσεις τη στιγμή με το πιτσιρίκι, είναι σίγουρο ότι σε πέντε λεπτάκια το μωρό θα είναι στην αγκαλιά του Μορφέα!

3

Βάλε την άσκηση στη ζωή του από πολύ μικρή ηλικία

Είναι γνωστό ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα  είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά ενός υγιούς τρόπου ζωής, για ενήλικες και παιδιά. Η κολύμβηση είναι η μόνη άσκηση που ενδείκνυται για βρέφη καθώς δεν καταπονείται το σώμα τους που είναι ακόμη στα πρώτα αναπτυξιακά στάδια. Αντίθετα, τα οφέλη της είναι πολλαπλά: Αναφέρουμε ενδεικτικά.

  • Ενδυνάμωση ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Βελτίωση της φυσικής κατάστασης και σωματικής απόδοσης
  • Καλύτερος κινητικός έλεγχος και λειτουργική ικανότητα
  • Βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης
  • Βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας

Πέρα από τα παραπάνω, οι απαλές και ήρεμες ασκήσεις στο νερό χαρίζουν στο παιδί συνεχόμενο και πιο ήρεμο ύπνο. Έρευνες δείχνουν ότι τα δραστήρια παιδιά με καλά επίπεδα φυσικής κατάστασης κοιμούνται πιο νωρίς, περισσότερο κι έχουν πιο ποιοτικό ύπνο  σε σχέση με παιδιά που δεν κινούνται τόσο. Πράγματι, οι γονείς μας εξομολογούνται ότι τα μωράκια τους κοιμούνται πολύ καλύτερα αλλά και περισσότερο μετά από ένα ολοκληρωμένο μάθημα βρεφικής κολύμβησης.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον παιδίατρο Στέλιο Παπαβέντση και το blog του από όπου αντλήθηκαν πολλές πληροφορίες.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα παραπάνω να θεωρηθούν συμβουλές ειδικού. Είναι προσωπικές απόψεις που έχει αποκτηθεί μέσα από διάβασμα και εμπειρίες.