μωρά που κάνουν βουτιές!
Δυνατά γέλια, χαμηλή μουσική και η ήρεμη φωνή της προπονήτριας συνοδεύουν τον ήχο του πλατσαρίσματος στο νερό και τα μωρά που κάνουν βουτιές. Οι κολυμβητές που απαρτίζουν την κολυμβητική ομάδα, έχουν δεν έχουν σβήσει ένα κεράκι στην τούρτα γενεθλίων τους. Κι όμως, αν και τα βήματά τους στην… ξηρά είναι αβέβαια, μάλλον κινούνται άνετα στο νερό. Ειδικά σωσίβια, τα ονομαζόμενα «τουβλάκια», μπάλες, «μακαρόνια» -μακρόστενο βοήθημα κολύμβησης- και σανίδες, βρίσκονται στο πλευρό των μικρών κολυμβητών μαθαίνοντας τους να επιπλέουν. Κάποιοι δείχνουν άνετοι και σίγουροι. Παρατάνε σε ανύποπτο χρόνο τη σανίδα τους και δοκιμάζουν να κολυμπήσουν χωρίς το βασικό τους εξάρτημα. Κάποιες φορές τα καταφέρνουν. Κάποιες άλλες, το γρήγορο χέρι της προπονήτριας τους αρπάζει πριν καταδυθούν. Είναι θέμα χρόνου να τα καταφέρουν. Η Μαργαρίτα Κοντζιά μας εξηγεί:
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μάθει ένα παιδί να επιπλέει χωρίς κάποια βοήθεια;
Εξαρτάται από την προσωπικότητα και την προσαρμοστικότητα του κάθε παιδιού στο υγρό στοιχείο. Η εξοικείωση με το νερό γίνεται στα 4-5 πρώτα μαθήματα και μετά γίνεται η εκμάθηση κάποιων δεξιοτήτων που αναπτύσσουν τις ικανότητες του κάθε παιδιού. Υπάρχουν μωρά που κάνουν βουτιές και βρέφη που γύρω στην ηλικία των 12 μηνών κολυμπούν για 5 δευτερόλεπτα ανάμεσα σε δύο ενήλικες, ενώ κάποια άλλα μπορούν να κολυμπούν από την ηλικία των 16 μηνών.
Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα κολυμβητήρια που περιλαμβάνουν μαθήματα βρεφικής κολύμβησης. Γιατί;
Η εκμάθηση κολύμβησης σε βρέφη και νήπια είναι ένας τομέας που δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου στην Ελλάδα, αντίθετα με το εξωτερικό όπου αυτά τα προγράμματα είναι πολύ δημοφιλή και διαδεδομένα και λειτουργούν ήδη 3 έως 4 δεκαετίες.
Απαιτούνται κάποιες ιδιαίτερες σπουδές για τον προπονητή;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποια σχολή με ιδιαίτερη εξειδίκευση στην εκμάθηση κολύμβησης σε βρέφη. Οι προπονητές πρέπει απαραίτητα να είναι απόφοιτοι της Γυμναστικής Ακαδημίας με ειδικότητα στην κολύμβηση. Η περαιτέρω επιμόρφωσή τους γίνεται από σεμινάρια στο εξωτερικό και με προσωπική αναζήτηση μέσα από τη σχετική διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία.
Είναι ασφαλές το baby swimming για την υγεία τόσο μικρών παιδιών; Τι πρέπει να προσέχουμε;
Όταν η πισίνα και το νερό καθαρίζονται και ελέγχονται σωστά, ο κίνδυνος για την υγεία των παιδιών είναι μηδαμινός. Αντίθετα, τα παιδιά που κολυμπούν από τόσο μικρά, σκληραγωγούνται και γι’ αυτό αρρωσταίνουν λιγότερο. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι παρουσιάζουν σπανιότερα ωτίτιδες σε σχέση με τα παιδιά που δεν ασχολούνται με το κολύμπι.
Ποια ηλικία είναι η καταλληλότερη για να ξεκινήσει μαθήματα κολύμβησης ένα παιδί;
Ιδανική για να ξεκινήσει ένα βρέφος είναι η ηλικία των 6 μηνών. Τα βρέφη σε αυτήν την ηλικία εκτελούν αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις και αντανακλαστικό κράτημα της αναπνοής όταν βρίσκονται κάτω από το νερό. Αν αυτές καλλιεργηθούν σωστά μπορούν να γίνουν εκούσιες κολυμβητικές κινήσεις από τον 11ο μήνα. Αυτές οι ενστικτώδεις κινήσεις μαζί με τη σωστή καθοδήγηση μπορούν να επιτρέψουν στο παιδί να κολυμπά μόνο του από 16 μηνών.
Οι μαμάδες είναι μέσα στην πισίνα;
Μέχρι την ηλικία των 2,5 χρονών στα μαθήματα συμμετέχουν και οι γονείς. Είναι γεγονός ότι το baby swimming υποσυνείδητα ενδυναμώνει τη σχέση μεταξύ γονιού-παιδιού. Μάλιστα, η επαφή με τα άλλα βρέφη οδηγεί στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, της κοινωνικότητας του, αλλά και της ευφυΐας του. Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό για τους κουρασμένους γονείς. Μετά την κολύμβηση ο ύπνος των παιδιών είναι συνήθως πιο ευχάριστος και πιο ήρεμος. Το νερό ρυθμίζει τον μυϊκό τους τόνο και τους δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης, ηρεμίας και ευεξίας.
Υπάρχουν μωράκια που δεν έχουν μάθει ακόμα να περπατάνε αλλά ξέρουν να κολυμπάνε;
Τα βρέφη που αρχίζουν την παρακολούθηση του προγράμματος από την ηλικία των 6 μηνών τις περισσότερες φορές πρώτα κολυμπούν και μετά μαθαίνουν να περπατούν. Τα παιδιά που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα κολύμβησης από αυτήν την ηλικία, λόγω της θετικής επίδρασης της άσκηση στη μυϊκή, κινητική αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη τους, περπατούν νωρίτερα από τα άλλα παιδιά.
Ποια είναι η πιο ωραία στιγμή του μαθήματος;
Μια πραγματικά μαγική στιγμή που την περιμένω με ανυπομονησία στη διάρκεια κάθε προγράμματος, είναι όταν τα παιδιά καταφέρνουν να επιπλέουν, να κολυμπούν στο νερό χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια από εμένα.
Φαντάζομαι ότι θα έχεις κάποιες καταπληκτικές αναμνήσεις.
Σε κάποιο από τα τμήματα, ερχόταν ένα κοριτσάκι 16 μηνών που φοβόταν τις βουτιές. Κάθε φορά που την προετοίμαζα για να βουτήξει, το καταλάβαινε, με αγκάλιαζε πολύ σφιχτά και με φιλούσε συνέχεια για να μην κάνουμε βουτιές! Ένα αγοράκι πάλι, περίπου 20 μηνών, όταν τον φωτογράφιζα κάτω από το νερό, καταδυόταν κάτω από την επιφάνεια, ερχόταν κοντά στην κάμερα και κολλούσε το πρόσωπό του πάνω στον φακό… για να δει τι έχει μέσα. Πρόσφατα συνάντησα ένα παιδάκι 4 χρονών που παρακολουθούσε μαθήματα baby swimming όταν ήταν 2 χρονών. Μόλις με αντίκρισε από μακριά, με αναγνώρισε και έτρεξε να με αγκαλιάσει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από αυτό.
Συνέντευξη της Μαργαρίτας Κοντζιά στο περιοδικό ΘΕΛΩJUNIOR