Κολυμβητές από κούνια..

Κολυμβητές από κούνια

Θέλετε το μωρό σας να γίνει έξυπνο, πιο δυνατό, πιο ήρεμο, πιο κοινωνικό; Ίσως και ένας δεινός κολυμβητής;  Βουτήξτε μαζί του στην πισίνα.

Η κολύμβηση βρεφών και νηπίων αρχίζει σιγά σιγά να κερδίζει τις καρδιές μικρών και μεγάλων. Αυτή η ευχάριστη, εκπαιδευτική και άκρως ωφέλιμη για την υγεία του παιδιού (αλλά και του γονιού) δραστηριότητα μπήκε δυναμικά και στη δική μας ζωή τα τευλευταία χρόνια και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Γνωρίστε το baby swimming

Τα πρώτα πειραματικά προγράμματα κολύμβησης βρεφών και νηπίων ξεκίνησαν στη Γερμανία πρίν από 30 χρόνια, με σκοπό να εξοικειώσουν τα μικρά με το νερό, ώστε να γίνουν καλοί κολυμβητές. Στην πορεία όμως αποδείχτηκε ότι η επίπλευση αρχικά και η εκμάθηση κολύμβησης στη συνέχεια έρχονταν σε δεύτερη μοίρα, καθώς τα οφέλη στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών ήταν πολύ πιο σημαντικά. “Θεωρώ ότι μόνο θετικά υπάρχουν σε αυτό το είδος δραστηριόττητας”, επισημαίνει η κ. Μάιρα Μυλωνοπούλου, νεογνολόγος στο μαιευτήριο “Μητέρα”. “Στα αρνητικά θα έβαζα, εντός παρενθέσεων, το θέμα της υγιεινής των χώρων που χρησιμοποιούνται. Θα πρέπει να είναι καθαροί, σωστά εξοπλισμένοι και οι άνθρωποι εκπαιδευμένοι”.

Από 6 μηνών… στα βαθιά

Η κολύμβηση βρεφώ και νηπίων απευθύνεται σε παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών και γίνεται από εκπαιδευμένους καθηγητές φυσικής αγωγής με τη συμμετοχή των γονιών, μέσα σε θερμαινόμενη πισίνα (29-32 βαθμοί κελσίου). ” Το νερό παρέχει στα βρέφη μια πολύ καλή ευκαιρία να ανακαλύψουν ότι είναι ικανά να διαχειριστούν τις κινήσεις τους. Σε αυτό το περιβάλλον μπορούν να εκτελούν αυθόρμητες και αυτόνομες κινήσεις, που σε κάθε άλλη περίπτωση δε θα ήταν δυνατόν”, τονίζει η κ. Μαργαρίτα Κοτζιά, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην κολύμβηση και μεταπτυχιακό πάνω στο babyswimming, εκπαιδεύτρια του προγράμματος στην πισίνα του ΟΑΚΑ.

Τα οφέλη για τα παιδιά

Επιδρά θετικά στην κινητική, μυϊκή και νευροψυχική ανάπτυξη βρεφών και νηπίων.
Τα βρέφη που έχουν παρακολουθήσει κινητικά προγράμματα στο νερό έχουν αναπτύξει μεγαλύτερη ποικιλία κινήσεων και θετική συναισθηματική συμπεριφορά.
Τα παιδιά που ασχολούνται με την εκμάθηση κολύμβησης από τόσο μικρά αποκτούν προσαρμοστικότητα στα ερεθίσματα, θάρρος, εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και ανεξαρτησία.
Ενδυναμώνεται η σχέση γονιού- παιδιού.
Διαμέσου της επαφής με άλλα βρέφη, αναπτύσσουν καλύτερα την προσωπικότηττα τους, την ευφυΐα τους και γίνονται κοινωνικά.
Μετά την κολύμβηση ο ύπνος είναι πιο ευχάριστος και ήρεμος, αφού το νερό ρυθμίζει το μυικό τους τόνο και τους δημιουργεί αίσθηση χαλάρωσης. Το κολύμπι σε ζεστό νερό είναι οικείο στα μικρά παιδιά, καθώς μοιάζει με την κατάσταση που βιώνουν ώς έμβρυα μέσα στο “υδάτινο περιβάλλον” της μήτρας.
Η κολύμβηση ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.


Κερδισμένοι και οι γονείς

“Ενδυναμώνεται η σχέση με το παιδί τους. Φανταστείτε ότι στο πρώτο μάθημα τους βάζαμε να ακούνε την καρδούλα των μωρών τους καθώς είναι μέσα στο νερό. Μαθαίνουν πεισσότερα πράγματα για το παιδί τους και χαίρονται που το βλέπουν να κάνει κάποιες κινήσεις, να έχει κάποιες δεξιότηττες που δεν τις περίμεναν καν. Στα μαθήματα έρχονται και πατεράδες, γιατί έτσι βρίσκουν την ευκαιρία να περάσουν λίγο το χρόνο με το παιδί τους, καθώς οι επαγγελματικές τους υποχρεώσει δεν τους επιτρέπουν να τα βλέπουν όσο θα ήθελαν”, λέει η κ. Κοτζιά.
Υπάρχουν κίνδυνοι;

“Μόνο άν οι χώροι δεν είναι κατάλληλοι. Τότε, κυρίως τα μωρά κινδυνεύουν από μυκητιάσεις δέρματος και τα πολύ μικρά μωρά από ουρολοιμώξεις, γιατί είναι πιο ευαίσθητα” τονίζει η κ. Μυλωνοπούλου. Ωστόσο, η κ. Κοτζιά διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ούτε για ατυχήματα, εφόσον η πισίνα τηρεί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και η εκμάθηση γίνεται με τη συμμετοχή των γονιών. Άλλωστε, όπως λέει, συγχρόνως με την κολύμβηση γίνεται και εκμάθηση κάποιων ναυαγοσωστικών δεξιοτήτων τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς για την πρόληψη ατυχημάτων.΄
Μπορούν όλα τα μωρά;

“¨Σχεδόν όλα τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα αυτό” λέει η κ. Μυλωνοπούλου. “Προσοχή χρειάζεται μόνο σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα παιδιά με άσθμα, γιατί το χλώριο στην πισίνα είναι υπερβολικό και μπορεί να τους δημιουργήσει ασθματικές κρίσεις. Επίσης, καλό είναι τα πρόωρα μωρά να ξεκινούν το πρόγραμμα αφού γίνουν ενός έτους. Ακόμα πρέπει να αποφεύγουν την πισίνα παιδιά με κάποια συγκεκριμένα δερματολογικά προβλήματα, για λόγους υγιεινής και των άλλων παιδιών”.


Η κατάδυση είναι απόλαυση

Το κράτημα της αναπνοής είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε αυτή την εκπαίδευση. Τα μακροβούτια όμως χρειάζονται ιδιαίτερη τεχνική. Τους πρώτους μήνες της ζωής τους τα παιδιά ενστικτωδώς κρατούν την αναπνοή τους μέσα στο νερό. Σιγά σιγά όμως αυτό το ξεχνούν και έτσι καλείται ο εκπαιδευτής να τους μάθει να κρατούν την αναπνοή τους. “Τα βρέφη στην ηλικία των 6 μηνών εκτελούν αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις και αντανακλαστικό κράτημα της αναπνοής όταν βρίσκονται κάτω από το νερό.
Τα μωρά όταν βυθιστούν στο νερό λόγω της αντανακλαστικής κίνησης της επιγλωτίδας μπορούν να κρατήσουν την ανάσα τους χωρίς να γίνει κατάποση. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η εκμάθηση κολύμβησης πρέπει να γίνεται από 6 μηνών, ώστε να καλλιεργηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά. Η αντανακλαστική κολύμβηση είναι η προωτογενής κινητική συμπεριφορά που έχουν τα νεογνά στο νερό αμέσως μετά τη γέννα. Αυτές οι έμφυτες αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις αναφέρονται ώς φυλογενετική ανάμνηση από τη ζωή των βρεφών πριν γεννηθούν και αν καλλιεργηθούν σωστά, μπορούν να γίνουν εκούσιες κολυμβητικές κινήσεις από τον 11ο μήνα, ενώ μέσω των κατάλληλως ερεθισμάτων και της σωστής καθοδήγησης μπορούν να οδηγήσουν στην εκμάθηση αυτόνομης κολύμβησης από την ηλικία των 16 μηνών. Βεβαίως ακόμα και μετά την ηλικία αυτή δεν είναι ποτέ αργά τα παιδιά να αρχίσουν την κολύμβηση, ώστε να αποκομίσουν τα σημαντικά οφέλη από το babyswimming, μας λέει η κ. Κοτζιά.

Υπάρχει ποσοστό αποτυχίας;

“Όχι γιατί σκοπός μας δεν είναι απλώς να κολυμπήσουν, αλλά μέσα από ασφαλεί και ευχάριστες δραστηριότητες να μάθουν πράγματα, πάντα σύμφωνα με την προσωπικότητα και τις δυνατότητες τους. Ποτές δε θα πιέσουμε ένα παιδί να κάνει κάτι ώστε να έχουμε αρνητικά αποτελέσματα. Ακολουθούμε τους ρυθμούς του κάθε παιδιού, γιατί το καθένα αποτελεί μια ξεχωριστή μονάδα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα”, επισημαίνει η κ. Κοτζιά.

Μαθήματα κολύμβησης μέσα στο χειμώνα

Καλό είναι τα μαθήματα να ξεκινούν φθινόπωρο και να γίνονται συστηματικά όλο το χειμώνα και την άνοιξη, ώστε μέχρι το καλοκαίρι το παιδί να έχει πάρει την πρώτη βασική εκπαίδευση και να είναι πιο έτοιμο για τη θάλασσα. Τα κολυμβητήρια στα οποία γίνονται τα προγράμματα διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό (θερμαινόμενη κλειστή πισίνα, θερμαινόμενα παιδικά αποδυτήρια κλπ)