Baby swimming – Λιλιπούτειοι κολυμβητές εν δράσει!

Baby swimming – Λιλιπούτειοι κολυμβητές εν δράσει!

Συνέντευξη της Μαργαρίτας Κοτζιά στο ATHENS CHILD το καλοκαίρι του 2007 για το Βaby swimming κολύμβηση σε βρέφη και νήπια.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη βρεφική κολύμβηση;

Η αγάπη μου για τα παιδιά και το άθλημα με οδήγησε στο ξεκίνημα αυτής της ενασχόλησης (Βaby swimming κολύμβηση σε βρέφη και νήπια). Το έναυσμα μου δόθηκε όταν έμαθα τα σημαντικά οφέλη που αποκομίζουν τα βρέφη και τα νήπια από αυτήν την δραστηριότητα. Η εκμάθηση κολύμβησης σε βρέφη και νήπια είναι ένας τομέας στην Ελλάδα που δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου, αντίθετα με το εξωτερικό όπου αυτά τα προγράμματα είναι πολύ δημοφιλή και διαδεδομένα και λειτουργούν τουλάχιστον 3-4 δεκαετίες.

Είναι αλήθεια πως είστε η μόνη στην Ελλάδα –και μια από τις λίγες στην Ευρώπη- κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με διατριβή στο baby swimming; Σε μας ο όρος είναι σχετικά άγνωστος. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι το baby swimming;

Το baby swimming κολύμβηση σε βρέφη και νήπια είναι ένα πρόγραμμα εκμάθησης και ανάπτυξης βασικών κολυμβητικών ικανοτήτων με τη μορφή παιχνιδιού. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι γονείς με τα βρέφη τους –ηλικίας από 5 μηνών έως 3,5 ετών- υπό την καθοδήγηση ειδικευμένου εκπαιδευτή και σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα με ζεστό νερό (γύρω στους 32° C) και με χαμηλό ύψος νερού. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι μέσω του παιχνιδιού, της εξερεύνησης και της ενθάρρυνσης, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να οδηγήσουν στην εκμάθηση βασικών κινήσεων κολύμβησής και δεξιοτήτων, καθώς τα βρέφη όταν βρίσκονται κάτω από το νερό εκτελούν αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις και αντανακλαστικό κράτημα της αναπνοής από τους πρώτους κιόλας τέσσερις μήνες της ζωής τους. Τα προγράμματα αυτά έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’60 στην Αμερική ενώ στην Ευρώπη έχουν αναπτυχθεί πολύ  στη Γερμανία και τη Φινλανδία και είναι πολύ διαδεδομένα και δημοφιλή.

Δηλαδή, πραγματικά ένα μωρό ή νήπιο θα επωφεληθεί από το baby swimming;

Έχει αποδειχθεί ότι το baby swimming βοηθά, επιδρώντας θετικά, στην κινητική, μυϊκή και νευροψυχική ανάπτυξη των βρεφών που μέχρι τότε δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί -μέσω της κατάλληλης φυσικής και πνευματικής εξάσκησης, ενώ υποστηρίζει τη γενικότερη ανάπτυξη τους. Με την κολύμβηση, τα παιδιά αποκτούν προσαρμοστικότητα στα ερεθίσματα, θάρρος και υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, αλλά και ανεξαρτησίας. Παράλληλα, ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ο ύπνος τους γίνεται πιο ευχάριστος και ήρεμος, αφού το νερό ρυθμίζει το μυϊκό τους τόνο και τους δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης.

Επιπλέον, η συμμετοχή των γονιών ενδυναμώνει την σχέση μεταξύ γονιού και παιδιού ενώ, μέσω της επαφής με τα άλλα βρέφη, αναπτύσσεται η προσωπικότητα του παιδιού, η κοινωνικότητά του, αλλά και η ευφυΐα του. Άλλωστε υπάρχουν και λόγοι αναψυχής: τα βρέφη και τα νήπια ευχαριστιούνται τις ασφαλείς και ευχάριστες δραστηριότητες στην πισίνα, καθώς το νερό με τα χαρακτηριστικά του (σύσταση, άνωση, αντίσταση κ.λπ.) τους παρέχει ένα οικείο περιβάλλον και πολλές ευκαιρίες για αισθητήρια ενεργοποίηση, που δεν θα μπορούσαν να έχουν από κάπου άλλου, τουλάχιστον τόσο νωρίς.

Είναι το baby swimming ασφαλές για την υγεία των παιδιών;  (μικρόβια από πισίνα –κρυώματα…)

Πολλές φορές εκδηλώνεται η ανησυχία από τους γονείς ότι τα μικρά παιδιά, συμμετέχοντας στα προγράμματα baby swimming, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο των ασθενειών ή άλλων επιζήμιων καταστάσεων για την υγεία. Όταν η κατάσταση της πισίνας και του νερού είναι καλή, ο κίνδυνος για την υγεία των παιδιών είναι μηδαμινός. Αντίθετα, σε πολλές έρευνες έχει αποδειχθεί η θετική επίδραση των προγραμμάτων baby swimming στη βελτίωση της υγείας και στη μείωση της συχνότητας που αρρωσταίνουν τα βρέφη και τα νήπια (Arhrendt, 1997, Serebriakova et al., 1989, Κοντζιά, Κώστα, Κουρτέσης & Τζέτζης, 2004). Στο baby swimming, τα παιδιά σκληραγωγούνται και αρρωσταίνουν λιγότερο. Επιπλέον, η κολύμβηση σε αυτήν την ηλικία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα των ωτίτιδων και των ασθενειών του αυτιού, αφού έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας. (Robestson, Marino, Namjoshi, 1997).