11 συμβουλές για σωστό αλλά και τρελό παιχνίδι στη θάλασσα!

Το καλοκαίρι έφτασε κι ήρθε η ώρα τα μικρά μας ψαράκια να ξεχυθούν στις παραλίες…

Από την πρώτη κιόλας μέρα στη θάλασσα η πλειοψηφία των βρεφών περνάει τέλεια. Ωστόσο μην απογοητευτείς αν το παιδί σου φοβηθεί ή δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να “φρικάρει” ένα παιδί που αντικρίζει για πρώτη φορά την αχανή θάλασσα και την άμμο που δεν έχει συνηθίσει.

Παρακάτω θα σου δώσουμε λίγες οδηγίες για τη θάλασσα για ασφαλή αλλά και χαρούμενη κολύμβηση.

 1. Μην απογοητεύεσαι αν το παιδί τρομάξει!

Αρχικά, καλό είναι να μπούμε στη θέση του παιδιού μας. Αν πατούσατε για πρώτη φορά την άμμο, πως θα νιώθατε; Λίγο γαργαλητό, λίγο παράξενα; Έ, ετσι νιώθουν και τα παιδιά! Δείξτε του πώς να παίξει με την άμμο και μιλήστε για τους κανόνες υγιεινής (πχ δεν την τρώμε, ή βάζουμε πετσέτα για να καθίσουμε στην άμμο). Επίσης, για τα βρέφη η θάλασσα μοιάζει με ένα αχανές ζωντανό τοπίο νερού που κινείται ασταμάτητα… κι είναι και λίγο κρύο εδώ που τα λέμε! Γι’ αυτό, λοιπόν, αν του δώσεις λίγο χρόνο να αφουγκραστεί τις νέες συνθήκες, είναι σίγουρο ότι θα τη λατρέψει.

 1. Απόλαυσε το νερό μαζί του.

Τα παιδιά είναι πολύ ισχυροί δέκτες της ενέργειάς μας. Αν είμαστε εμείς χαλαροί θα μπορέσει και το παιδί να ξεπεράσει τους τυχόν φόβους του. Μόνο έτσι θα περάσουμε όμορφα μαζί του αλλά θα δεθούμε και περισσότερο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε στα πρώτα μπάνια, είναι να του δείξετε τις ιδιότητες του νερού με τα χέρια (πχ σηκώνοντας νερό με τα δάχτυλα για να γίνει καταρράκτης, ή κοίτα! έτσι γίνονται τα κύματα σπρώχνοντας δυνατά το νερό, ή κοίτα πως επιπλέω! Κοίτα πως βουτάω κλπ)

 1. Μην πιέζεις ποτέ το παιδί για το οτιδήποτε!

Τα παιδιά, σε όποια ηλικία κι αν είναι, μαθαίνουν μόνο μέσα από το παιχνίδι, οπότε καλό είναι να επιστρατεύσουμε όλη μας τη φαντασία ώστε να γίνει η εξόρμηση στην παραλία ευχάριστη.

Για τα βρέφη 10 λεπτά είναι αρκετά για μια πρώτη επαφή με τη θάλασσα. Όσο μεγαλώνουν, μας δείχνουν τα ίδια τα παιδιά πόσο χρόνο θέλουν να περνάνε στο νερό. Ωστόσο, όσο κι αν το θέλουν, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο – με ή χωρίς καπελάκι –  ή οι πολλές βουτιές καλό είναι να αποφεύγονται.

 1. Κι όμως! Ας αποφύγουμε τα μπρατσάκια!

Όταν έρθει η ώρα και το παιδί σας νιώσει έτοιμο να μπει στη θάλασσα, μη χρησιμοποιήσετε μπρατσάκια αλλά μακαρόνι! Τα μπρατσάκια είναι αντικολυμβητικά καθώς δεν ευνοούν την κίνηση των χεριών. Το παιδί επαναπαύεται και δεν μαθαίνει να χτυπάει χέρια. Άσε που το μακαρόνι έχει χίλιες δύο χρήσεις για παιχνίδια στο νερό.

 1. Οι κανόνες φαγητού

Προτείνεται τα παιδιά να μην τρώνε τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν, αλλά ούτε κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, γιατί αν φάμε, το αίμα συγκεντρώνεται στο στομάχι για τη διαδικασία της πέψης κι αν μπούμε στο νερό, επιβαρύνουμε την καρδιά να δουλέψει πιο έντονα , για να αιματώσει και το στομάχι και τους μύες για την κολύμβηση.

Τα υγρά αντιθέτως συστήνονται ανεπιφύλακτα!

 1. Η προστασία από τον ήλιο

Το αντηλιακό μέχρι 30 δείκτη – που δεν έχει επιπλέον χημικά- προτείνεται περισσότερο από τους ειδικούς.

Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου μέχρι την ηλικία των επτά ετών, διότι συνηθίζει το μάτι και “τεμπελιάζει”.

 1. Τα μάτια σας δεκατέσσερα!

Το μακαρόνι, η σανίδα κι άλλα σωσίβια πλεύσης δεν αντικαθιστούν την επιτήρηση.

Γι αυτό να είστε προσεκτικοί καθ όλη τη διάρκεια παραμονής του παιδιού σας στο νερό όσο εξοικειωμένο κι αν είναι με την κολύμβηση!Συνήθως τα παιδιά που γνωρίζουν κολύμβηση, έχουν μάθει να σέβονται το νερό και γνωρίζουν τα όριά τους. Οπότε αν το δικό σας παιδί, δε θέλει να πάει στα βαθιά, παρόλο που κολυμπάει, να χαίρεστε, γιατί έχει μάθει να πιστεύει στον εαυτό του σε ένα υγιές επίπεδο κι έχει μάθει να απολαμβάνει το νερό με σεβασμό σ’ αυτό.

Και μην ξεχνάτε! Οι πιο τολμηροί είναι και οι πιο επίφοβοι, Προσοχή στα στρώματα και τις μπάλες που παίρνει ο αέρας στη θάλασσα και μπορούν να απομακρύνουν το παιδί από ασφαλές σημείο.

Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να κολυμπάει όταν υπάρχει κύμα ή θαλάσσιο ρεύμα, το οποίο δεν είναι επικίνδυνα μόνο για τα παιδιά, αλλά και για εμάς τους μεγάλους.

Το παιδί πρέπει να κολυμπάει στα ρηχά. Να θυμάστε! Η απόσταση ενός βραχίονα είναι η μόνη ασφαλής απόσταση ανάμεσα σε εσάς και στο παιδί, ώστε να το τραβήξετε από το νερό σε περίπτωση που χρειαστεί.

Μην επιτρέψετε στο παιδί σας να κάνει βουτιές εάν δεν έχετε βεβαιωθεί ότι το βάθος σε εκείνο το σημείο της θάλασσας είναι ασφαλές και δεν υπάρχουν βράχια ή πέτρες που να προεξέχουν.

 1. Ωράριο θάλασσας.

Καλό είναι να πηγαίνετε στη θάλασσα τις πρωινές ώρες 8:00-11:00 και τις απογευματινές από τις 18:00 και μετά που η θάλασσα είναι πιο ζεστή αλλά και πιο ήρεμη.

 1. Μην το παρακάνετε.

Αν τα χείλια του παιδιού γίνουν μπλε/μωβ και το ίδιο δείχνει σημάδια κόπωσης, βγάλτε το παιδί απ’ το νερό άμεσα και τυλίξτε το με μία στεγνή πετσέτα.

 1. Αφήστε  τη φαντασία σας να δουλέψει!

Κάντε κυκλικές κινήσεις, αφήστε το νερό να τρέξει στο σωματάκι του παιδιού, βάλτε το σε ύπτια θέση -κάντε το βόλτα γύρω-γύρω.

Μη ρίξετε νερό στο πρόσωπο και ειδικά στα μάτια γιατί το αλμυρό νερό μπορεί να τα τσούξει και να τρομάξουν.

Βρείτε δικά σας παιχνίδια που θα το ενθουσιάσουν!

 1. Κουβαδάκια, φουσκωτές πισινούλες, σανίδες και μπαλίτσες κάνουν το παιχνίδι ακόμη πιο ευφάνταστο!

Αν έχετε κουράγιο να κουβαλήσετε – εκτός από τα απαραίτητα – κι όλη σας την προίκα στην παραλία, τότε μην ξεχάσετε και τα κουβαδάκια για να φτιάξετε τη δική σας δυναστεία από άμμο!  Οι σανίδες επίσης έχουν πολλές χρήσεις όπως καθισματάκι άμμου αλλά και βάρκα για τη θάλασσα. Οι πισίνες και οι μπάλες που φεύγουν από εδώ κι από εκεί, απλά έρχονται να απογειώσουν το παιχνίδι! Επίσης για τα εξοικειωμένα παιδιά, θυμηθείτε να πάρετε και γυαλάκια που θα δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο στα παιδιά να βουτάνε για να βλέπουν το βυθό. Άσε που δεν θα τσούζουν και τα μάτια και το παιδί θα είναι πιο άνετο.

Να έχετε ένα υπέροχο καλοκαίρι, γεμάτο νέες εμπειρίες κι αναμνήσεις!

Διαβάστε κι άλλες συμβουλές για νέες μαμάδες